HITTA PERSONAL, PRAKTIKANTER
ELLER SOMMARJOBBARE.

Play for progress

Vi intervjuade Johannes Hedblom, en av arrangörerna i projektet Play for progress. Han och hans grupp från Rapatac Preps arrangerade ett musikevent på Folkets hus i Gävle. Eventet hölls den 26-27 september.


Varför skapade ni projektet?
– Vi kom fram till att alla i gruppen var intresserade av musik, så ett musikevent var det självklara valet.

Vad var syftet? Vad ville ni uppnå?
– Att skapa ett event där det var många olika genrer var ett mål vi hade, och som alla vet skapar musik glädje. Det var det vi ville sprida.

Vilka samarbetspartners hade ni?
– Vi samarbetade med Folkets hus, Rapatac for the people, Betlehemskyrkan, Polhemsskolans elprogram, FPX, 4 Sound, Rack ‘n’ Roll, ABF och Studiefrämjandet.

Hur fick ni kontakt med banden?
– Vi pratade ihop oss i gruppen för att komma fram till olika band och artister, några av oss hade kontaker så det blev att vi hörde av oss till de banden. Sen visste vi några lokala band och hörde av oss till dem också. Vi kom i kontakt med väldigt många band och artister och 13 av dem uppträdde på eventet.

Vilka var banden ni hade med?
– Greybeards, Anti Kvantum, Despite Good View, LRN, G-force, Kerveros, Antham, Leonardo D’Avicii, Antonia Gomes, Sofie Jäderberg, Vera Bernäng, Mattias Ericsson och F.L.E.E.

Varför valde ni att arbeta med Rapatac for the people?
– Rapatac for the people arbetar med återuppbyggnaden av en marknadsplats i Senegal. Vi ville stöjda det projektet och donera pengarna vi fick in genom eventet.

Hur blev resultatet? Är ni nöjda och vad kunde ni gjort bättre?
– Det blev inte som vi förväntade oss. Vi tyckte att det var för lite folk, men vi var nöjd ändå. För vissa av oss så var det första gången vi skapade ett event, så bara det var vi mer än nöjda med. Vi kunde ha marknadsfört oss mer, men det var inte så lätt så vi inte hade en budget att gå efter. Vi hade ett Facebook-evenemang och nästan hundra personer hade tackat ja att de skulle komma men det kom cirka 40 personer under de två dagarna eventet pågick.

Hur mycket pengar fick ni in?
– Det går tyvärr inte att svara på, då vi alla i gruppen har varit väldigt upptagna efter eventet. Så vi har inte haft en chans att räkna dem.

Vilken stämning var det på plats?
– Stämningen var glad och positiv. Allt flöt på som det skulle och allt gick som planerat enligt schemat. Det var lite nervöst eftersom det var första gången vi skulle göra allt på egen hand.

Vad hände under de två kvällarna?
– Det började med insläpp klockan 18.00. Vid 19.00 körde första bandet/artisten igång och fick igång publiken och scenen. Ca. 3-4 band spelade innan det blev en 30 minuters paus då man kunde mingla och ta en fika i caféet som höll öppet under de två kvällarna. Sedan spelade ca. 4 band/artister till och vid 23.00 var evenemanget över. Och sen samma visa dagen efter. 

Om ni fick göra något annorlunda vad skulle det vara?
– Att vi alla blev indelade i olika roller. Så inte alla sitter med samma sak och försöker komma på idéer, det är mycket bättre att alla får en uppgift att slutföra för att det ska rulla på så bra som möjligt. Simon var en av dem som hade jobbat med eventet längst, jag kom in någonstans i mitten.

Varför just detta projekt?
– Vi ville ge alla en chans. Det är inte så många musikevent som anordnas här i Gävle för små eller lokala band. Vi har getaway, där det är riktigt stora band som uppträder. Vi ville göra något för våra egna lokala band, så att de också får en chans att synas.

Text: Isatou Singhateh & My Eklund - Fotografi: Jesper Carlsson

Share:

 • Play_for_progress_8.jpg
 • Play_for_progress_1.jpg
 • Play_for_progress_10.jpg
 • Play_for_progress_7.jpg
 • Play_for_progress_12.jpg
 • Play_for_progress_3.jpg
 • Play_for_progress_4.jpg
 • Play_for_progress_11.jpg
 • Play_for_progress_9.jpg
 • Play_for_progress_5.jpg
 • Play_for_progress_2.jpg
 • Play_for_progress_6.jpg